Калта по дрехите е едно от най-неприятните изживявания по време на дъждовни дни, особено когато става дума за детски дрехи и тяхното пране и поддръжка чисти.

Проблемът се задълбочава, ако носите светли или пастелни дрехи, или ако материята е много деликатна и предполага по-дълбоко замърсяване. Разбираме колко трудно може да бъде това за всеки, който трябва да се погрижи за чистотата на дрехите в домашни условия.

Именно по-горната причина ни мотивира да споделим нашите най-добри съвети и трикове за премахване на кални петна от дрехи.

Как да премахнем кални петна от дрехи

За да се справим успешно със задачата следва да я разделим на няколко отделни етапа, за да илюстрираме процеса максимално подробно.

Подготовка на дрехите

Подготване на калните дрехи за почистванеОбикновено, за премахване на петна, трябва да започнете почистването, докато материята е още мокра и да не позволявате засъхване, а така и задълбочаване на проблема.

Това е абсолютно валиден факт, освен в случаите, когато говорим за кал.

При кални петна никога не правете почистване на мокрото място веднага.

Почистването на мокра кал може да разнесе мръсотията из цялата дреха и да увреди тъканта и да съсипе дрехата.

Вместо това, позволете на калта да изсъхне напълно. Можете да я поставите на равна повърхност с дебел лист хартия между двата слоя, за да предотвратите разпространението на мръсотията и да ускорите съхненето.

След като калта изсъхне напълно, можете да я отстраните чрез разтръскване.

Ако мръсотията не се маха лесно, можете да използвате тъп нож за отстраняването й. За плътни тъкани като плат деним (използван масово при производството на класически дънки), можете да използвате четка за търкане и отстраняване на сухата кал.

Предварителна обработка на изцапаната дреха

Нанесете течен препарат върху петното от кал. Ако използвате прахообразен препарат, смесете го с вода и направете паста, която да нанесете върху петното.

При упорити петна можете да използвате и специализиран препарат за петна, наличен в близкия магазин. На пазара са налични различни видове препарати, но бърза консултация с продавача ще ви помогне да изберете.

Оставете да подейства около 15 минути.

Накисването в препарат ще помогне за разграждането на петното. Така ще можете лесно да го премахнете, дори когато това не се е получило след изсъхването му.

В случай, че петното покрива цялата дреха, можете да накиснете цялата дреха в препарата или негов разтвор (зависи от избора ви на почистващ препарат и инструкциите на неговия етикет). При случай на необходимост, можете дори да оставите дрехите да се накисват и през цялата нощ.

Пране на дрехите с кални петна по тях

Пране на кални дрехиМожете да изперете дрехата на ръка или в пералнята, в зависимост от предпочитанията ви.

При машинно пране, изперете дрехата на програмата за „силно замърсени“.

По този начин водата в този режим ще бъде много гореща, което ще помогне за разграждането и отстраняването на петното от дрехата.

При бели дрехи можете да добавите избелващ препарат в препоръчаното количество, за да възстановите оригиналния цвят.

Ако дрехата е деликатна, най-добре е да я изперете на ръка.

За това можете да напълните вана с топла вода и препарат (или леген, ако дрехата е по-малка като обем след накисване). Използвайте четка за нежно отстраняване на петното.

Препоръчваме също да почистите дрехата на мокро в този случай, ако е изработена от деликатна материя или е скъпа, тъй като мокрото почистване все пак е алтернатива на традиционното химическо чистене.

Сушене на почистените дрехи

След като премахнете петното, можете да поставите дрехата в сушилнята. Алтернативно, можете също да я изсушите по традиционния начин – на простора.

Имайте предвид, че понякога калното петно или мръсотията не могат да бъдат премахнати дори след спазването на горепосочените процедури. В случай на деликатна материя, може да се колебаете да търкате и премахвате петното поради меката природа на тъканта.

В такава ситуация, най-добре е да отнесете дрехата до ателие за химическо чистене като DryClean.bg.

Не искате да се занимавате, защото времето ви е по-ценно от това да отстранявате петна? Ние сме тук заради вас!

Пишете ни или се обадете още днес и се възползвайте от преференциалните цени, високото качество и експресните срокове при химическо почистване на дрехи от DryClean.bg!